Ezt olvasta már?

0

Uniós kerékpárút egyesítette Nyírpazonyt és Kabalást, amelyet a 4-es főút vágott ketté

Egyedi eset a nyírpazonyi uniós pályázat, amelyben egy 1 kilométeres bicikliutat építettek, amely végre összeköti azt a Kabalás nevű településrészt Nyírpazonnyal, amelyet a 4-es számú főút elválasztott tőle. Mindemellett környezetzudatosságra is ösztönzi a helyieket, hogy minél többet mozogjanak.


hirdetés

Európában és így Magyarországon is egyre növekvő szerepet kap a kerékpározás, legyen szó akár napi hivatásforgalomról vagy akár szabadidős tevékenységről. A modern mobilitási lánc egyik alapelemének számító környezetbarát jármű használatában hatalmas lehetőségek rejlenek, mégis, amíg a kerékpárral való közlekedés az emberek tudatában veszélyes közlekedési formaként él, és esetenként az indokoltnál valóban több kockázattal is jár, a környezeti és egészségügyi előnyök kihasználatlanok maradnak. A kerékpározás csökkenti a zsúfoltságot, a légszennyezettséget, a zajterhelést és hozzájárul a környezet védelméhez, az egészség megőrzéséhez.

A 6 méteres szélességű úton kialakított kerékpárút a Kerékpárosbarát fejlesztés Nyírpazonyban című TOP-os pályázat keretein belül valósulhatott meg, amelynek 156,71 millió forintos támogatását az Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosította. Bővebben a projektről Dubaj Lászlót, Nyírpazony polgármesterét kérdeztük.

 

Talán ez az eddigi legnagyobb összegű uniós fejlesztésük, amelyet megvalósítottak. Közel 157 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el. A több mint egy kilométeres kerékpárút építésében milyen folyamatok, illetve munkálatok igényelték a legtöbb anyagi forrást?

Igen, ha jól emlékszem az eddigi legnagyobb összköltségű beruházásunk ez a közel 157 millió forintos kerékpárút fejlesztés volt. Nagyon büszkék vagyunk rá, mert végre összeköti a 4-es számú főút által Nyírpazonytól elvágott Kabalást, amely a település egyik része. Egy 6 méteres úton kettő 1,5 méteres kerékpársáv lett kialakítva, amely előtte egy 50 éves, sima 3,5 méteres aszfaltút volt. Ez a 157 millió forintos beruházás úgy épült fel, hogy pontosan 100 millió forint volt a tervezett kivitelezési költség. A kivitelezés, ugye az élesítést magát, a fizikai munkákat és az anyagköltséget jelenti. Illetve ami még említésre méltó, hogy meg kellett vennünk egy telket is 3,5 millió forintos tételben, hogy a kiépült útnak a csapadékelvezetését meg tudjuk oldani, ez egy kardinális pontja ennek a pályázatnak. Anélkül nem lehetett kiépíteni az utat, hogy ne tennénk biztonságossá mert olyan a fekvése ennek a területnek, hogy ez egy völgyes rész és muszáj bevezetni egy átmeneti tározóba.

Az uniós támogatásnak köszönhetően sikerült megvalósítani a projektet, régóta tervben volt egy igényes biciklis forgalomra alkalmas kerékpárút kiépítése? Sikerült volna megvalósítani ezt a projektet az Európai Unió támogatása nélkül? Milyen igények hívták elő a projektet? Ilyen mértékű kerékpáros forgalom jellemzi Nyírpazonyt?

Ahogy beindult a 2000-es évek elején az építkezési beruházások és egyre több és újabb házak nőttek ki és épültek, így megnövekedett az igény is az útszélesítésre. Az az igazság, hogy nagyon-nagyon szeretik és nagyon sokan használják azt lehetőségként főleg nyáron, tavasszal, de még ősszel is, hogy munkába kerékpárral járnak. Nyíregyháza és Nyírpazony táblája 5 kilométerre van egymástól, tehát felpattannak a biciklire és bemennek kerékpárral dolgozni. Ez egy általános tendencia itt nálunk, hogy ezt egyre többen veszik igénybe. Vagy sokan kerékpárral mennek el bevásárolni az út szélén álló, Nyíregyházához tartozó bevásárlóközpont részhez. Nyíregyháza is nagyon sok önerőt tett bele a pályázatokon kívül, hogy kerékpárutat fejlesszen, újítson fel vagy építsen ki. Ezenkívül szabadidősprogramok keretében is nagy igény volt erre a fejlesztésre hiszen, ha biztonságosan elakarunk jutni Nyírpazonyból a Nyíregyházai Állatkertbe az egy család számára teljesen kellemes kis kerékpártúra.

Közutak, utcák tekintetében a nagyközség tervez valamilyen uniós pályázatban részt venni vagy ezek nem igényelnek további felújítást, fejlesztést?

Két dolog mindenképp jellemző, az egyik az, hogy viszonylag keskeny utcáink vannak, a másik pedig, hogy az úthálózatunk szinte kivétel nélkül azt mondom, hogy felújításra szorul. Felújítás alatt két dolgot értek: vagy a meglévő aszfaltútnak a felújítását vagy pedig az útszélesítést, amire van még mód és lehetőségünk. Ez megint a megnövekedett gépjármű forgalomnak köszönhető tekintettel arra, hogy a lakosság folyamatosan növekszik a településen, folyamatosan vannak beköltöző családok, akik általában mobilak és Nyíregyházára járnak dolgozni elsősorban. Az elkövetkezendő években így prioritás lesz az utaknak a felújítása, illetve a szélesítése. Folyamatosan figyeljük a pályázatokat és ha vannak és van lehetőségünk rá, akkor szinte biztos, hogy megfogjuk pályázni.

Mind az Aranyalma Óvoda energetikai korszerűsítése, mind pedig ez a nyáron lezárult Kerékpárosbarát Fejlesztés egy siker történetnek bizonyult, azonban sokszor adódnak nehézség egy pályázat megvalósítása során. Ütköztek kisebb vagy nagyobb jellegű problémába a kerékpárút kialakítása során?

Az új kerékpárút egy újabb gesztus nem csak a helyeik, de a környezetbarát életmód felé is. Nyírpazony küldetésének tekinti a nagyközség fejlesztése során, hogy minél fenntarthatóbb és környezetbarátabb fejlesztéseket valósítson meg és annak jegyében alakítsa a települést?

Ha módunk és lehetőségünk van rá akkor szeretnénk erősíteni a nyírpazonyi lakosságban, hogy ha tehetjük, akkor tegyük le az autót, járjunk egy kicsit sétálni, járjunk egy kicsit kerékpárral. Erre különböző jellegű szemléletformáló programok is voltak. Az uniós pályázatnak a része volt, hogy kiadványokkal erősítettük a kerékpárosközlekedést. Egy cégen keresztül látványos kerékpár bemutatókat tartottunk, tehát valóban szeretnénk a lakosságot arra fele terelni, hogy ha tehetjük ne üljünk autóba, hanem újra vegyük elő a biciklit és tehermentesítsük a környezetünket.

Sokat köszönhetnek az uniós pályázatoknak?

Igen! A stratégiánk az volt a ciklus elején is, hogy olyan pályázatokat céloztunk meg, amelyek tényleges prioritást élveztek a településünk fejlesztésének szempontjából és amelyek célirányosan ezeket a fejlesztéseket teheti lehetővé. Nem szerettünk volna olyan jellegű presztízs-beruházásokat csinálni Nyírpazonyban, amelyekben hosszútávon nem látjuk a perspektívát. Az elmúlt ciklusban is nagyon sok uniós pályázatot nyertünk és így valóban nagyon sokat köszönhet a település ezeknek a támogatásoknak.

 

Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.





lockkerdee/Lokodi Dávid







0

hírek innen, onnan

Félmeztelenre vetkőzött, úgy lopott – Videón a manőver

A Győri Járási Ügyészség három rendbeli lopás miatt emelt vádat egy büntetett előéletű férfival szemben, aki félmeztelenre...

Kimondottan kellemes fürdőkezelés, ami szív- és érrendszeri problémáknál is ajánlott

A szénsavas kádfürdőt már régóta alkalmazzák a kardiológiai rehabilitációban, emellett ajánlott kezdődő érszűkület, keringési...

Tárgyalást tűzött ki a bíróság a gyermekbántalmazással vádolt edző ügyében

Az egyik sértett az edzőtáborban elszenvedett bántalmazás miatt nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett, és...

Megszúrtak egy utast az IC-n Szerencsen

A jordániai utas a támadásban könnyebben sérült.

Rácz Barnabás lett Dunaszentpál polgármestere

Csontos Attila (független), aki a június 9-i voksoláson elnyerte a polgármesteri tisztséget, júliusban elhunyt.

Olaszországban az áradás utáni kárfelmérés folyik az újabb csapadékfront érkezése előtt

Az óvodák és iskolák hétfőn is zárva tartanak a régió számos városában és településén.

Tovább erősödnek az agrárkapcsolatok Magyarország és Laosz között

Magyarország tovább erősíti partnerkapcsolatait Laosszal a mezőgazdaság és az oktatás terén - mondta Farkas Sándor, az...

Súlyos milliárdokkal kerülhet többe az állami médiagépezet működtetése jövőre

Bár az RTL elhappolta az MTVA elől az UEFA Bajnokok Ligája közvetítési jogokat, ennek ellenére mégis további 25 milliárddal tovább...

Új csúcsokat hódít meg a használtautó-piac

A DataHouse előzetes adatai szerint hazai piacon 2024. szeptemberben mintegy 79 500 személygépkocsi cserélt gazdát, 11,6 százalékkal több,...

Ezt az 5 dolgot azonnal iktasd ki a hálószobából: teljesen megváltozik a helyiség hangulata, ha megszabadulsz tőlük

Vannak bizonyos tárgyak és berendezések, melyeknek semmi keresnivalójuk a hálóban, éppen ezért ha megszabadulsz tőlük, egészen...

Gyorsétteremben, illetve templomban kampányolt tovább Donald Trump és Kamala Harris

A volt elnök interjút is adott egy vasárnapi televízióműsornak.

Újabb vonat siklott ki a Keletiben

Emellett sok más további probléma is van a vonatközlekedésben.

0

Sport

„Teljes mértékben elhatárolódunk.” - közleményt adott ki a Sopron a félbeszakadt meccs után

Nem elég, hogy a csapat vereséget szenvedett, a szurkolók demonstrációja miatt néhány percig állt a játék - az FC Sopron vezetősége hétfőn reagált a történtekre.

DVSC: eldőlt Máté Csaba sorsa – sajtóhír

A DVSC gödörben van: a hajdúsági együttes az előző négy fellépésén kikapott az NB I-ben, így jelenleg az utolsó előtti […] A DVSC: eldőlt Máté Csaba sorsa – sajtóhír bejegyzés először nb1.hu-én jelent me

Salah letette a követelési listáját a Liverpool asztalára

Ebből egy fontos pontot  meg is „szellőztettek”. Salah ebben a szezonban eddigi 11 meccsén hét gólt szerzett és hat gólpasszt osztott ki.... Read More... A Salah letette a követelési listáját a Liverpool asztalára

A Debrecen megerősítette, döntött Máté Csaba jövőjéről

Az elmúlt hétvégén sorozatban a negyedik vereségét szenvedte el Máté Csaba irányításával a Debrecen. A klub vezetősége hétfőn több fontos döntést is meghozott, ezeket közleményben tudatta a nyilvánossággal.

A Liverpool edzője Szoboszlai egyik megmozdulását is kiemelte a győztes rangadó után

Ahogyan vasárnap már jeleztük, a Liverpool-Chelsea rangadó végeredménye 2-1 lett az angol élvonalban. A három pontot begyűjtő együttesben Szoboszlai Dominik […] A A Liverpool edzője Szoboszlai egyik megmozdulását i

„A világ egyik legjobb csapatában játszhattam” - az Újpesttel kilenc bajnoki címet szerző Nagy László 75 éves

Tizenkilenc évesen már olimpiai bajnok volt, a hetvenes években azonban a Fazekas, Göröcs, Bene, Dunai II, Zámbó csatársorba szinte lehetetlen feladat volt bekerülni.

Ölre mennek Szoboszlain a szurkolók, sokan kihagynák a Liverpoolból, mások magasztalják

Arne Slot azonban szerencsére töretlenül bízik a magyar válogatott csdapatkapitányában.

Egy nappal a csőd után máris feltámadtak

A Vipers elnöke Peter Gitmark közleményében egy nappal korábban még arról beszéltek, hogy hónapokig hiába keresték a megoldást, nem tudták megtalálni. Így... Read More... A Egy nappal a csőd után máris feltámadt

Csődöt jelentett a háromszoros BL-győztes, majd másnap megmenekült

Jó hír a sportszeretőknek, remek hír a kézilabdának.

Elképesztő a népszerűsége, világsztár is üzent Sallai Rolandnak

A Magyar Nemzet szúrta ki, hogy Sallai Roland követőinek száma a háromszorosára nőtt Instagramon, mióta a török Galatasarayhoz igazolt. A hétvégi bajnoki után Victor Osimhen, a török élcsapat nigériai szupersztár

Szoboszlait támadják a Chelsea elleni meccs után

A Chelsea elleni meccs után a magyar válogatott csapatkapitánya kapta a legalacsonyabb osztályzatot.

Nehéz szavakat találni a hétvége legnagyobb góljára

Állítás nélkül, saját térfélről. Nem csak a hétvége, a szezon egyik legnagyobb gólját rúgta a Heracles futballistája.

0

Bulvár

Megláttam a barátnőm vérképét, azonnal csomagolni kezdtem és még aznap elhagytam

Véletlenül láttam meg a vérvétele eredményét, elmondhatatlanul dühös lettem.

Ilyen növényt vigyél Halottak napjára. A legtartósabb díszek a sírra

Közeleg a Halottak napja, amikor méltó módon szeretnénk megemlékezni elvesztett szeretteinkről. A sírok díszítése nem kis feladat, hiszen olyan vágott virágokkal érdemes dekorálni, amik jól bírják a hűvös időt

DNS-tesztet csináltatott a nő: zokogva borult a padlóra, amikor megtudta, ki is a vér szerinti apja

A 42 éves hölgy utólag már megbánta, hogy megpróbált fényt deríteni felmenői ködös múltjára.

Aggasztó Donald Trump állapota - mi történik vele?

Rálépett a Joe Biden-i útra Donald Trump? Össze-vissza beszélés, 40 perces táncikálás a színpadon - és durva fenyegetések. Mi lesz ebből? A szakértő szerint is aggasztó a helyzet, ráadásul külföldi hatalmak is

Óriásit hibázott Harris, az elnökségébe is kerülhet ez a mondat

A demokrata elnökjelölt egyetért azzal, hogy Izrael népirtást követ el Gázában.

A Szerencsejáték Zrt. előre megsúgta az Ötöslottó nyerőszámait? Ezért lett ilyen sok kéttalálatos a legutóbbi sorsoláson

Az Ötöslottó-sorsolás előtt a Szerencsejáték Zrt. munkatársa több olyan számot is megnevezett, amit aztán szombaton kihúztak.

3 csillagjegy, akiknek október utolsó hete vége meghozza a szerencsét

Október utolsó napjai a csillagok állásában is változást hoz, és az egyre rövidülő napok ellenére a szerencse rámosolyoghat néhány csillagjegyre.

Ez a szőlő típus igazi gyógyító csoda – Mutatjuk, mi mindenre jó.

A szőlőfélék, de kiváltképpen a sötétebb fajták, hatékonyan védenek bennünket az érelmeszesedés, infarktus és a rosszindulatú daganatos megbetegedésektől. A vörös szőlő remek immunerősítő, emésztésjavít

Magyar Péter: vajon miért kötelezik mind a 12 vízügyi központot, hogy mindegyik legalább 40 munkatársat küldjön a Fidesz rendezvényére?

Magyar Péter szerint a kormánypárti '56-os megemlékezésnél kell családi napot szerveznie a Vízügyi Főigazgatóságnak. A politikus szerint kötelező lesz embereket küldenie a vízügynek.

blogmorzsák

Romokban a romantika? – Az online társkeresésről

Valóban hozhatnak tartós kapcsolatokat a digitális platformok a mai fiatalok számára?

Moldovai abszurd

Csak Majdan ne legyen.