Ezt olvasta már?

MTÜ: majdnem másfélmillió vendégéjszakát töltöttek a Balatonnál

Majdnem másfélmillió vendégéjszakát töltött a balatoni strandok környékén mintegy 430 ezer vendég júliusban - mondta Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynö...

0

Pécs ellenében Kaposvárt szánják a régió új központjának?

Míg a keleti országrészben az örök fideszes Debrecent fejlesztik alternatív fővárossá, addig délen az ellenzéki Pécs ellenében a masszívan fideszes somogyi megyeszékhelynek, Kaposvárnak ígérnek több százmilliárdos fejlesztést. Mi lehet ez az újabb agyrém?


hirdetés

Az elmúlt hónapokban egyértelművé vált, hogy az Orbán-kormány a számára kudarcos tavaly őszi helyhatósági választások után a kockacukor és korbács módszerével próbálja feltétlen uralma alá kényszeríteni az önkormányzatokat. A hűséges Debrecen például nyakló nélkül kapja a fejlesztési forrásokat annak ellenére is, hogy kiderült, nem létezik az a 600 milliárdos terv, amire pedig már kormányhatározat is hivatkozik a város „2030-ig szóló fejlesztési koncepciója” néven. A Kaposvár hasonló felturbózását célzó tervek pedig nyilván az ellenzéki Pécsnek szóló üzenet: nincs kímélet.

Többen már némi túlzással második fővárosnak látják Debrecent, s talán a zajos médiafogadtatáson felbuzdulva került sorra a másik megingathatatlan Fidesz-megyeszékhely: Kaposvár. Néhány napja történt, hogy a kormány stratégiai megállapodást kötött a helyi húsipari vállalattal, a Kometa 99 Zrt.-vel, s a ceremónián Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára fogalmazott így:

A sok százmilliárdos fejlesztési terv

„Polgármester úr hamarosan a kormány elé hoz egy sok százmilliárdos fejlesztési tervet. Ha ez megvalósul, Kaposvár egy valóságos fővárosa lehet az egész tágabb térségnek.”

Nos, ezt a fejlesztési tervet – Debrecenéhez hasonlóan – még nem látta senki. Szita Károly a tavaly őszi önkormányzati választáson meglehetősen szerény kampányígéretekkel állt elő, miután a Modern Városok Program (MVP) kaposvári fejlesztéseinek egy része megvalósult, más része láthatóan folyamatban van.

Mindössze annyival állt elő, hogy „2030-ra legyen Kaposvár az ország legegészségesebb városa” – jelentsen ez bármit is. Ha lettek volna ilyen tervek, vélhetően szerepeltek volna a kampányban.

Két konkrét projekt és a valóság

Most azonban a somogyi megyeszékhely ismét az ígéretek földjére léphetett. Ugyan Magyar államtitkár a helyi televízió felvételén csak két konkrétumot említett, de a helyi közélet iránt érdeklődő kaposváriaknak ettől is tátva maradt a szájuk: elhangzott, hogy közel négymilliárdért egy újabb közúti felüljárót építenek, amely „egy helyi ipari parkot szolgálna ki”. Hogy ez honnan hová vezetne, arról senkinek még csak halvány sejtése sincs, tudniillik a Kaposváron működő ipari parkok egyikéhez sem indokolt felüljárót építeni.

A másik, egyrészt fájdalmas, másrészt valóban a mesék birodalmába vezető állítás a „kaposvári repülőtér fejlesztése”, mely idővel „menetrend szerinti utasforgalomra is alkalmassá tehető”. Az államtitkár nyilván az elhagyott taszári katonai reptérre gondolt, amely utoljára 2010-ben volt kampánytéma, s amely azóta is gazdátlanul enyészik. Szakemberek szerint hiába van két, méreteiben csak a Liszt Ferenc reptérével vetekedő kifutópályája – amely 1995-2003 közt, a NATO boszniai missziója idején alkalmassá tette a legnagyobb amerikai és orosz szállítógépek fogadására –, a reptér már műszakilag sem menthető.

Kommunikációs blöff?

Senkinek, valószínűleg magának Szita Károlynak sincs sejtelme arról, hogy mit is kellene tartalmaznia annak a „sok százmilliárdos fejlesztési tervnek” amelyet ő állítólag hamarosan a kormány elé visz. Abból, amit a némileg szétszórtnak és tájékozatlannak tűnő államtitkár elmondott, sejthető, hogy kommunikációs blöff az egész, amelyet három nap múlva szépen elfelejt majd a közönség. Arra viszont jó, hogy üzenjenek az ellenzéki Pécsnek és a régió közvéleményében megerősítsék a régi sztereotípiát: lám, már megint Kaposvárt tömik állami forrásokkal.

A Kometa 99 Zrt. stratégiai partnerré válása is felvet jó néhány kérdést: a 2013-ban még a csőd szélén tántorgó céget kétmilliárdos, álcázott, az EU-szabályok szerint elvileg tilos versenytorzító állami támogatás mentette meg. A kormány nem közvetlenül nekik, hanem Kaposvárnak juttatott 3,5 milliárdot „úgy általában, gazdaságfejlesztésre”, amelyből a város indokoltnak látta 2 milliárdért azonnal tulajdonrészt vásárolni a cégben. Az akkori, meglehetősen átlátszó tranzakciókat végül nem követte büntetés, bár az unió hosszasan vizsgálódott.

Felszínen tartani

A vállalat végül most, 2020-ban vásárolta vissza az utolsó tulajdonrészletet a várostól, amelynek a koronavírus okozta ínségben jól jött az a több mint 900 millió forint, mely így a felhalmozási bevételei között landolt. A Kometa talpra állt, bár korántsem az akkori ígéreteknek és terveknek megfelelő tempóban. Az pedig szokatlan, hogy egy 772 fős céggel köt stratégiai megállapodást a kormány.

A limit általában ezer fő, s az is köztudott, hogy ezek a stratégiai megállapodások általában nem többek egyszerű, senkit semmire nem kötelező szándéknyilatkozatoknál. Sejthető, mindez sokkal inkább propaganda-keretek közt értelmezhető. Kaposvár lassan hatvanezer alá csökkenő lélekszáma, a megyei jogú városok közül az egyik leggyengébb gazdasági teljesítmény, s nem utolsó sorban az éppen ezekben a napokban megszűnő egyetem miatt eljelentéktelenedő várost legalább politikai üzenetekkel megpróbálják a térképen tartani.

Magyar Narancs0


Szavazás: Önnek mi a véleménye a koronavírussal kapcsolatos kormányzati döntésekről, intézkedésekről?

0
0

hírek innen, onnan

További ezer katonát csoportosít át az USA Lengyelországba

Lengyelországban megnövelik a rotációs rendszerben szolgálatot teljesítő amerikai katonák létszámát - derült ki az amerikai védelmi...

"Ez az idény pont ugyanolyan értékes, mint az összes többi"

Toto Wolff szerint az idei szezon nem értéktelenebb a többinél.

Hatodszor román bajnok a kolozsvári CFR

A meccset a kupadöntők szabályai szerint játszották le.

Trump határidőt szabott a Tiktoknak

A videómegoszónak "biztonságos" amerikai vállalat birtokába kell kerülnie - mondta az elnök.

Adele már nagyon, de tényleg nagyon vékony

Adele rengeteget fogyott az elmúlt hónapokban, de minden friss fotóján jól látszik, még nem érte el a célját, mert minden alkalommal...

Az eredeti program marad a paralimpián

Az időpontok és a versenyhelyszínek sem változnak Tokióban.

Bemutatjuk a világ legstílusosabb idős házaspárját

A divat - pláne a stílus - nem kor kérdése. Bebizonyítjuk! Az Éva magazin összeállítása.

Egy hetet csúszik a Serie-A rajtja

A klubok többsége ezt a kezdődátumot részesítette előnyben.

Intim pillanat: Anyaszült meztelenül kapták lencsevégre a modellt szoptatás közben

A fotót a plus size modell büszkén meg is osztotta rajongóival.

Sport

A szexi kézilabdázó imád a strandon pózolni - képek

Még a víz alatt is csinált magáról fürdőruhás felvételeket.

26 évesen visszavonul a magyar válogatott kézilabdázó

Utánpótlás technikai vezetőként dolgozik tovább.

Ronaldo Instagram-posztja után nem kérdés, hol folytatja karrierjét

Az elmúlt hetekben lehetett olyan pletykákat olvasni, nem biztos, hogy marad a Juventusnál Cristiano Ronaldo.

A leghíresebb költő idézetével vallott szerelmet Benedek Tibornak felesége

Megható üzenetet posztolt a legendás vízilabdázó özvegye.

Mi történt? Vettel összeomlott

?Ennél már nem lehet rosszabb? ? Sebastian Vettel (33) tömören így foglalta össze az idei szenvedését a vasárnapi Forma?1-es Brit Nagydíjat követően.

Hamilton elárulta, szerinte mi okozta a defektjét a Brit Nagydíjon

Lewis Hamilton a Forma-1-es Brit-nagydíj győztese kis híján elvesztette az első helyett Silverstoneban egy defekt miatt, amit szerinte törmelékek okoztak.

Hamilton: "Soha nem tapasztaltam ilyet, majdnem megállt a szívem."

A brit pilóta csak a fékezéskor győződött meg arról, hogy defektje van. A körülmények ellenére nyugodt volt az utolsó kanyarokban.

Szoboszlai Dominik bombagóllal kezdte a felkészülést - videó

A magyar válogatott középpályása már a Salzburg első felkészülési meccsén betalált.

A Sepsi elleni vereség után lemondott a román legenda

Korábban bajnokságot, kupát és szuperkupát is nyert a csapat edzőjeként.

Óriási érdeklődés mellett kezdődött el az NB II

Augusztus első hétvégéjén sokan kimentek a stadionokba meccset nézni.

Bulvár

Megfagyott benne a vér, mikor meglátta, mi ölte meg a szarvast

A tapasztalt zoológus sem látott még ehhez hasonló esetet.

Koronavírus: egy családi rendezvény miatt 127 fő van hatósági karanténban

Egy júliusi Győr-Moson-Sopron megyei családi rendezvényről szó szerint az ország másik felébe is elvitték a koronavírust.

Koronavírus oltás: ősszel kezdődhetnek az ingyenes tömeges oltások az oroszoknál

Októberre ígérte a tömeges és ingyenes koronavírus elleni oltás oroszországi megkezdését Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter a Taszsz hírügynökségnek nyilatkozva.

Rákkeltőnek minősítették, mégis tele van vele a lakás: 4 mérgező anyag, amitől óvakodni kellene

Több rákkeltő is ott lehet a lakásban, a veszélyesebb anyagok mennyiségét minimalizálni kellene.

Komoly csökkenés jön az üzemanyagok árában

A hét közepétől a benzin és a gázolaj is olcsóbb lesz.

16 év után válik a magyar énekesnő - Évekkel ezelőtt elhidegültek férjével

Sebestyén Katja és férje 16 év után barátságban válnak el.

Megvan a koronavírus ellenszere? Ez a farmer lehet az

Bizonyítottan hatásos módszer.

A szexi kézilabdázó imád a strandon pózolni - képek

Még a víz alatt is csinált magáról fürdőruhás felvételeket.

Elnyelte a Bermuda-háromszög a hajót, iszonyú teremtmény végezhetett a legénységgel

A Cyclops nevű hadihajó 1918 márciusában futott ki utoljára a tengerre. Soha többé nem látták.

Mennyire jó ötlet a kovácsoltvas kerítés? Pró-kontra listánk segít eldönteni

Kerítésvásárlás előtt állsz, és nem tudod, mi lenne a jó választás? Eljátszottál a kovácsoltvas kerítés gondolatával? Pro és kontra listánk segít meghozni a jó döntést.

blogmorzsák

Amikor a titokzatos növényember arcát Kádár-címerre cserélték

Az Országház boltíves bejárata fölött a kommunizmus idején valami megváltozott. De tulajdonképpen mit ábrázolnak ezek a fura figurák?

Húsz éves a Hybrid Theory

Különleges meglepetéssel készül a lemez megjelenésének huszadik évfordulójára a Linkin Park.

Mi fán terem a szinopszis?

Kezdő íróként nem csak azt kell tudnod, hogyan írj meg egy történetet...

Világok, ha találkoznak

Generációs ütközések.

Túlfogyasztás egy világjárvány tükrében

Milyen hatással volt a világjárvány a természet fellélegzésére?

Rakparti benyomások

Bringázni remekül lehet a pesti alsó rakparton, de hol vannak a beigért food track-ek?

Belgium: tiltólistán a legfertőzöttebb spanyol régiók

Tilos a beutazás Aragóniába, Navarrába és két katalán régióba. Közben újabb spanyol városok kerültek karanténba.

Magyarázat, majdnem mindenre

Sokan nem értik, hogyan lehet egy szabadság- és vendég­szere­tő ország lakosságának jelentős részét éveken át megtéveszteni.

Zsámbéki és a józsik

„Értem, hogy most nem erről kellene írni, mert helyzet van.“

„Miért kell engem folyton hülyének nézni?”

Vajon mennyire kell gátlástalan­nak lenni egy átveréshez?

Csúcstechnika a Nagy Fal mögött

A kínai ipar látványos fejlődése a hadiiparra is kiterjedt, ennek egyik reprezentánsa a Csengdu J-10 vadászbombázó.

A macskák tényleg folyé­kony halmazállapotúak!

Ki ne látta volna már vicces pózban aludni a cicáját? 5x10 fotót mutatunk, amitől te is elolvadsz!

0